Wednesday 20 July 2011

Παπανδρέου: Ορόσημο αποτυχίας ή επιτυχίας η Σύνοδος Κορυφής

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες... οφείλουν να δείξουν την Πέμπτη, κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ότι μπορούν να επιλύσουν την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοσή της στην Ιταλία και την Ισπανία.

«(Η Σύνοδος Κορυφής) θα είναι ορόσημο επιτυχίας ή αποτυχίας για το μέλλον της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «οι αγορές “λένε” πάνω- κάτω αυτό που λέει και ο ίδιος: ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί, αλλά ότι δε θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος όλης της Ευρώπης και των προβλημάτων της».

Ο κ. Παπανδρέου σκοπεύει να συναντηθεί με ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες αύριο καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να συμφωνήσουν σε μέτρα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην φερεγγυότητα του ευρώ μετά την οικονομική διάσωση της Ελλάδας.

«Υπάρχουν συγκεκριμένα συστημικά προβλήματα στο ευρώ - έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές πολιτικές δανεισμού και φορολογικής πολιτικής και διαφορετικές ανταγωνιστικότητες των οικονομιών μας - τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Αναφορικά με τα ευρωομόλογα, την έκδοση των οποίων έχει υποστηρίξει, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι θα δημιουργούσαν «ένα αίσθημα ασφάλειας».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι υπάρχει άμεσο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την επίλυση του προβλήματος χρέους της Ευρώπης και ότι η εμπειρία τους από την κρίση χρέους στη Λατινική Αμερική και η συμμετοχή τους στο ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διίστανται σχετικά με το πώς θα εμπλακούν οι ιδιώτες επενδυτές σε ένα νέο πακέτο διάσωσης της χώρας μας και αν η ευρωζώνη θα πρέπει να εκδώσει ευρωομόλογα για να βοηθήσει το χρεωμένο έθνος.

No comments:

Post a Comment